torstai 20. marraskuuta 2014

Aamunkoittoilmiöstä

Olen lueskellut "ykköstyyppien" keskustelua aamunkoittoilmiöstä ja sen korjaamisesta insuliinilla. Lukemani perusteella uskallan väittää, että vähän jokaisella, niin kuin minullakin sitä tuntuu jonkin verran olevan, toisilla enemmän toisilla sitten vähän vähemmän. Aamunkoittoilmiöhän yksinkertaisuudessan tarkoittaa sitä, että verensokeri alkaa pikkuhiljaa nousta aamuyöstä tai heräämisen jälkeen riippuen yksilöstä. Tämä taas johtuu maksan liiallisesta glukoosituotannosta aamuisin tai yön aikana.

Aamunkoittoilmiön korjaaminen insuliinilla ei selvästikkään ole ihan yksinkertainen juttu kommenteista päätellen. Olen myös lukenut, että useilla "ykkösillä" sokerit vain nousevat aamuisin vaikka pistäisi vain insuliinia, eikä söisi. Päivisin ne taas käyttäytyvät normaalisti ja insuliini-/hh-suhde on se 1yks/10 hh kohti, joka ei aamuisin pidä paikkaansa.

Käsittääkseni insuliini ei vaikuta maksaan mitenkään vaan vie maksan tuottaman glukoosin soluihin. Kuten itsekkin olen huomannut niin maksani glukoosituotannolla ei välillä ole mitään logiikkaa. Joskus se tuottaa paljon glukoosia joskus vähemmän vaikka ateriat ovat pysyneet samoina.

Tuon tuontannon minun pitäisi sitten osata ennustaa jos meinaisin insuliinilla (ilmeisesti pitkävaikutteisella) hoitaa aamunkoittoilmiötä. Voisiko tästä vetää johtopäätöksen, että aamunkoittoilmiön kanssa painiessa keskitytään liikaa sekä pistettävän insuliiniin määrään, että haiman insuliinituotannon puuttumiseen, eikä todelliseen ongelmaan, joka on maksasn glukoosituotanto. Eikö järkikin sen sano, että jos maksa tuottaisi samalla lailla glukoosia ympäri vuorokauden niin tätä ongelmaa ei olisi?

Tätä aamunkoittoilmiötä on kuitenkin mahdollista hillitä niin lääkkein kuin ravinnon kautta. Ruokavalion lisäksi  ajattelin kertoa hieman omista keinoistani tämän ilmiön suhteen:

1. Metformiini

Pitkävaikutteinen Metformiini lääke hillitsee maksan glukoosituotantoa, joten se hillitsee täten myös aamunkoittoilmiötä.

2. Sitruuna + ruokasooda

Itse juon joka aamu heti herättyäni puoli litraa vettä, johon puristan 1/2-1 luomusitruunaa ja lisään puoli teelusikallista ruokasoodaa. Sitruunan on myös todettu vaikuttavan edullisesti maksan toimintaan ja yhdessä ruokasoodan kanssa se suojelee elimistöä. Itselläni ainakaan ei enää lähde sokerit nousuun kun huitaisee tuopillisen naamariin.

3. Raakajuustoa iltapalaksi

Tämän vinkin sain Antilta. Syö iltaisin korkea rasvapitoista raakajuustoa eli pastöroimattomasta vuohen tai lehmänmaidosta valmistettua. Tällöin maksa joutuu käsittelemään raakajuuston sisältämää rasvaa yön aikana sokerin tuottamisen sijaan. On toiminut hyvin aina kun on varaa, sillä raakajuusto on aika kallista, mutta on se hyvääkin. Muutenkin rasvapainoitteisella iltapalalla olen huomannut olevan positiivinen vaikutus aamunkoittoilmiöön. Itse olen heivannut rypsit, rapsit ja margariinit aikoja sitten ja keskittynyt kunnon rasvoihin kuten avocadoon, voihin, maitorasvoihin sekä kookos- ja oliiviöljyihin.

4. Optimi määrä proteiinia

Tämä on mielestäni aika yksilöllistä ja jokaisen pitää itse se määritellä. Liika proteiinihan muuttuu maksassa sokeriksi. Itse syön 3 ateriaa päivässä, jotka ovat proteiinipitoisia. Proteiinia minulle tulee ehkä 20-30 grammaa per ateria. Lisäksi syön pari välipalaa, jotka koostuvat pääasiassa rasvasta ja pienestä määrästä hiilihydraattia.

5. Iltaliikunta

Koska insuliiniresistenssillä on varmasti näppinsä pelissä tässäkin asiassa niin liikunnan iltapainotteisuudesta saattaisi olla hyötyä toki tietysti niin sopivaan aikaan, että saa unenpäästä kiinni ajoissa, eikä mene puoli yötä sängyssä pyöriessä. Itse kylläkin käyn päivisin salilla kun siellä pystyy silloin rauhassa tekemään omat ohjelmansa, mutta kokeilin joskus jonkusen viikon käydä yhdeksän jälkeen ja kyllä siitä oli hyötyä aamusokereiden suhteen.

6. Stressinhallinta ja hyvät yöunet

Olen huomannut, että silloin kun mieltä ei paina mikään niin unikin maistuu paremmin. Onhan se mukavampi mennä nukkumaan kun kaikki asiat on hoidettu ja mieli on hyvä. Tämä näkyy yleensä normaaleina aamusokereina minulla. Silloin kun mieli on hyvä ja olo kevyt niin sokeriarvoni pysyvät aikalailla välillä 4.5-5.5 mmol/l koko päivän mitkä on mielestäni jo aika hyvät ottaen huomioon lähtökohdat. Aina tuohon vaan ei pysty vaikka kuinka haluaisi.

7. Aamupala

Aamupalan merkityksen olen huomannut myös olevan tässä erittäin tärkeä. Syön aamupalan mahdollisimman pikaisesti sängystä ylöspäästyäni muuten sokerit alkavat nousta. Itse olen havainnut, että sokerini ovat 2 tuntia aamupalasta joko samat kuin herätessä tai matalammat kun syön aamupalan, joka sisältää pääasiassa rasvaa ja proteiinia, mutta myös sopivasti hiilihydraattia. Olen itse päätellyt, että sopiva määrä hiilareita aamulla pistää haiman insuliinituotannon käyntiin. Seuraavassa esimerkki aamupalastani:

Vihersmoothie:

- 1 Luomuavocado
- 50g kurkkua
- 20g Pinaattia
- 20g Lehtikaalia
- 1-2g Nokkosjauhetta
- 1rkl Hampunsiemeniä
- 1 tl Piparminttu-uutejauhetta
- 1 tl Omenaviinietikkaa
- 1 rkl Oliiviöljyä
- Ravintolisät: Alfalipoiinihappo, kromi, Kelp, Maarianohdake,  Q10 ja kurkumiini (Vain kapseleiden sisältö, itse kapselit roskikseen)
- joskus myös vähän parsakaalinkukintoja
- ripaus stevia-uutetta
- (Kurpitsan siemenet ajattelin lisätä vielä tähän kovaan kompoon)

Munakas luomuvoissa tai luomu neitsytkookosöljyssä paistettuna

- 3 kpl ulkokananmunia
- 1 luomutomaatti
- raakajuustoa jos mahdollista
- Vähän sipulia ja valkosipulinkynsi
- mausteina himalajan suola, mustapippuri, basilikaa ja oreganoa.

Kahvi

- Luomukahvia
- Lehmän tai vuohen raakamaitoa
- voita
- sieniuutteita: Reishi - ja cordyceps -uutteet tai vastaavasti Mushroom mix -uutejauhetta (sisältää viittä eri lääkinnällistä sientä)

Tiedän, että suurin osa ihmisistä on hyvin skeptisiä näitä kirjoituksiani kohtaan poislukien kohta 1. ja osaa nämä saattavat jopa raivostuttaa, mutta kehottaisin silti kokeilemaan jos näiden ongelmien kanssa painii. Ei siinä ainakaan mitään häviä, paitsi ehkä uskon nykyisiin hoitosuosituksiin ;)

Ja niin, huomasinpas vielä tuossa, että tänään tuli tasan 11 kuukautta ilman piikin piikkiä täyteen ja taitaapi olla jo yli 13 kuukautta ilman ateriainsuliinia.

1 kommentti:

  1. Kiitos tästä ideasta syödä aamiainen mahd.pian heräämisen jälkeen.Omat kokeilut lyhyeltä ajalta näyttävät teorian toimivan:Vs on alhaisempi klo 10,jos syön n. 5gHH klo 08 kuin ilman klo 08:n"pre-aamiaista" ,molemmissa tapauksissa mitattu klo 10. Eli nauttimalla terveellistä varhaisaamupalaa (puolukkaa+omenaa) ja sitten pari tuntia myöhemmin varsinaisen aamiaisen maitokahvilla,olen päässyt samaan (tai oikeastaan alhaisempaan) verensokeriin (klo 12)kuin pelkällä maitokahviaamiaisella (max 6g/HH) aikaisemmin. Olen aika tuore tapaus,diagnoosi (DM1) tehtiin marraskuussa 2017. Ja jouluaattona lopetin insuliinin käytön kokonaan,osittain blogisi rohkaisemana (eikä ole kaduttanut!)

    VastaaPoista