lauantai 15. helmikuuta 2014

Antti Heikkilän pakeille

Marraskuun puolivälissä otin itseäni niskasta kiinni ja soitin Eiran sairaalaan. Varasin siis ajan Antti Heikkilälle. Onnekseni seuraavalle viikolle oli vielä pari aikaa vapaana, joten pääsin heti keskiviikkona vastaanotolle. Syy ajan varaukseen oli se, että saisin varmuutta "tekemiseen", vaikka olinkin jo päässyt melkein insuliinista irti. En ollut varma voisinko lopettaa insuliininkäytön kokonaan ja se askarrutti minua. Näin jälkiviisaana voi tiestysti sanoa, että totta kai voi jos sitä ei tarvitse, mutta pikku paineen alla ja oman terveyden uhalla asiat eivät ole aina niin yksiselitteisiä. Aiheesta löytyy kyllä paljon tietoa, mutta tyypin 1 diabetesta sairastavien henk.koht. kokemuksista ei juurikaan. Tässä onkin syy, miksi aloitin kirjoittamaan tätä blogia.

Antilta tuli pari hyvää tipsiä, joita aloin noudattamaan. Suosittelen lämpimästi käyntiä hänen vastaanotollaan jos hoito ruokavalion avulla kiinnostaa. Aika kallishan yksityinen vastaanotto on, mutta se on aika pieni hinta elämänlaadun paranemisesta tai näin ainakin minulle kävi. Jos ei vastaanotolle halua mennä niin suosittelen ostamaan hänen kirjansa Diabeteksen hoito ruokavalion avulla (hyvä kirja myös "terveiden" lukea) tai vastaavasti lainaamaan vaikka kirjastosta Ruokavallankumous-niminen teos. Kirjassa hän kertoo kyllä kaikki asiat, mitä vaaditaan hoitoon.

Lisäksi sain sinetin sille, että tämä sairaus on todellakin hoidettavissa ja ehkä jopa voitettavissa. En ole epäillyt sitä hetkeäkään, mutta jotenkin sain vastaanotolta vielä sellaisen lisäboostin ajatuksilleni , että pystyin hyvillä mielin jatkamaan tällä ruokavaliolla. Katsotaan mitä tuleman pitää...

4 kommenttia:

  1. Heikkilähän tuntee paremmin nuo D2:n ongelmat joihin hänen neuvonsa puree parhaiten. D1:n kuten sinäkin, tulee noudattaa oman hoitavan lääkärin ohjeita. Loppuvirkkeessäsi mainitset että sairautesi on hoidettavissa. Se on todellakin hoidettavissa, mutta ilman insuliinia et tule selviämään hengissä. Hiilihydraatteja vähentämällä insuliinin määrää voi vähentää ja se olikin tuttu ja ainoa hoitotapa ennen pistettävän insuliinin keksimistä. Mutta diabeetikkokin tarvitsee edes minimimäärän hiilihydraattia koska se on mm. aivojen "polttoainetta" että ne pysyy toiminnassa. Samoin kroppa itse tekee tarvitsemaansa glukoosia vaikka rasvasta ja sen vastineeksi tarvitaan insuliinia. Tsemppiä alkaneelle diabetestaitaleellesi! Eroon siitä et pääse mutta hoito voidaan saada ihanteelliseksi ja elät ehkäpä täysimittaisen elämänkaaren.

    VastaaPoista
  2. Nimenomaan.. diabeetikkokin tarvitsee "edes minimäärän" hiilihydraattia kuten jokainen meistä, mutta miksi sitä tulisi tankata monta sataa grammaa/päivä kuten useimmat hoitosuositukset suomessa sanoo? Eihän tässäkään tapauksessa ymmärtääkseni ole hiilihydraatteja täysin jätetty, vaan jaoteltu fiksusti pieniä määriä hiilareita jokaiselle aterialle. Aivot pärjää nimenomaan sillä ehdottamallasi MINImäärällä.. ja Heikkilällä on kyllä eläviä todisteita myös D1 tapauksista jossa kyseisellä hoitomuodolla on haiman insuliinituotantoa saatu ns. "elvytettyä", ja etenkin ulkomailta näitä tarinoita löytää mikäli aihealue kinnostaa ;)

    VastaaPoista
  3. Uskomatonta, että taivaan totena toitotetaan asioista, ja sitten puhutaan pussiin jo seuraavassa lauseessa itsensä: "Mutta diabeetikkokin tarvitsee edes minimimäärän hiilihydraattia koska se on mm. aivojen "polttoainetta" että ne pysyy toiminnassa. Samoin kroppa itse tekee tarvitsemaansa glukoosia vaikka rasvasta--"
    Aivot pärjää varsin hyvin maksan tuottamilla ketoaineilla, joita käyttää oikeastaan mielummin kuin glukoosia. JA keho tarvitsee glukoosia (ELI ei hiilihydraatteja) joita se voi tarpeen tulla tehä myös vaikka rasvasta.

    VastaaPoista