lauantai 14. kesäkuuta 2014

Diabeteshoidon "myyttejä" murtamassa

Ajattelin nyt kerätä vähän kasaan ajatuksia, joita tässä matkan varrella on tullut kuten viimeksi lupailinkin. Boldatut lauseet ovat siis niitä, jotka olen saanut kuulla valkoisen kivitalon seinien sisällä. Kaikkea sanottua en varmaankaan enää muista, sillä kaurapuuropäissään tuli sjukhuussin puolella maattua viikon verran, joten muisti vähä prakaa, mutta tässä kuitenkin muutamia:

Elämäsi ei tule juurikaan muuttumaan sairauden myötä kunhan muistat pistää insuliinia ==> Tässä he olivat täysin oikeassa. Elämäni ei juurikaan ole muutunut viikon sairaalakeikan jälkeen. Mitä nyt muutamia rajoitteita on tullut esimerkiksi alkoholin suhteen, mutta kuten maksani tällä hetkellä kertoo niin tuskin se on hirveän hyvässä hapessa ollut ennen diagnoosiakaan.

Syö mitä vain kunhan muistat pistää ==> Aika perussettiä kuulemma joka paikassa.

Älä käytä liikaa luontaistuotteita, sillä ns. heavyusereilla saattaa maksa sanoa poks ==> Erään päivystävän hoitajan suusta kuultua. Lääkkeethän tätä reaktiota ei saa aikaan?  Itse en ole kuullut, että jollain olisi maksa pettänyt luontaistuotteista. Itselläni ne ovat lähinnä auttaneet verensokerin tasapainottamisessa.

Tulet pistämään insuliinia lopun elämääsi ==> Elämäni on siis mitä ilmeisemmin loppu. Terveisiä tuonpuoleisesta! Ei vaan täytyy antaa tunnustus sekä paikalliselle diabeteslääkärilleni ja hoitajalleni, jotka vastaansanomatta ovat hyväksyneet minun tieni. Lääkäri tuumasi, että antaa pojan nauttia remissiosta.

Kroppasi reagoi normaalia paremmin insuliiniin ==> Olen luullut koko ajan, että markkinoilla olevat insuliinituotteet ovat standardisoituja, joten eikö niiden pitäisi silloin toimia kaikille samoin. Jos näin ei ole niin eikö silloin vasta ollakkin heikoilla jäillä lääketeollisuudessa. Vai olisiko kuitenkin niin, että tämä selittyisi jäljellä olevalla omalla insuliinituotannolla? Näin minä sen ajattelin ja tässä ollaan. Okei nyt voidaan vetää peliin insuliiniresistenssi, mutta tämä taas herättää kysymyksen: Jos elimistön reagointi ulkoiseen insuliiniin johtuu insuliiniresistenssistä niin miksi sitä sitten määrätään tyypin 2 diabeetikoille, joilla on jo valmiiksi korkeat insuliinitasot ja insuliiniresistenssiä. Jos tämä määräys on oikein niin silloinhan ulkoisen insuliinin pitäis toimia paremmin insuliiniresistenssiä vastaan kuin insuliinin, jota oma haima tuottaa, jolloin teoria insuliiniresistenssistä 1 tyypin kohdalla murenee eli se ei voi olla syy siihen, että keho reagoi paremmin.

Nosta Sokerit ennen urheilusuoristusta 8-10 mmol/l, koska ne saattavat laskea suorituksen aikana ==> Pikemminkin laske ne 5-6 mmol/l, sillä suoritus nostaa stressihormoni kortisolin tuotantoa, jolloin verensokeriarvot nousevat. Samalla haiman insuliinituotanto hidastuu tai niinkuin minun kohdallani luultavasti pysähtyy. Itse jouduin alkuaikoina lopettamaan pari kertaa salijumpan kesken kun tuli huono olo ja tärinä päälle, että meinasin laatoittaa koko gymin uusiksi. Samalla luulin, että kohta hypoillaan. No kotona sokerimittari näyttikiin sitten yli 10 eli suunta oli aivan toinen. Toki urheilusuorituksen jälkeen sokerit menevät paremmin soluihin, koska oikeantyyppinen urheilu vaikuttaa insuliiniresistenssiin. Joten jos käytät insuliinia niin treenin jälkeen ei kannata olla kauaa syömättä.

Pidä huolta jaloista ==> Peukku tälle. Jalat ovat olleet oikeastaan ainut ongelmani. Aluksi ne olivat kylmät, mutta nykyään tilanne on parempi. Samoin oli oikean käden sormeni kanssa. Niistä ei meinannut tulla verta millään, mutta pari viikkoa ennen kuin helteet alkoivat niin sormeni verenkierto parani, joten en usko, että lämpötilannousu on vaikuttanut tähän vaan jokin muu. Ehkä HIIT ja venyttely?

Insuliini ei lihota ==> Jos insuliini ei lihota niin mikä sitten. Itse sain sairaalassa viikon aikana jo 4 kg takaisin ja koko muutaman viikon insuliinitykityksen aikana lähes kymmenen 10 kg, jotka ovat sitten lähteneet pois samaa tahtia kuin insuliinikin. Puolen tunnin välein oli hirveä nälkä päällänsä, vaikka söi nykyisten ravintosuosituksien mukaan tai ainakin oletan, että sairaalassa potilaille tarjottu ruoka on ravintosuositusten mukaista.

Perus VHH-dieetti on vaarallinen diabetespotilaalle ==> ehkä jos syö päivän aikana 30g hiilareita ja pistää  vaikka 30 yksikköä lantusta ja Novorapidia joka ateriallla

Diabetes on rasva-aineenvaihdunta sairaus, joten kova rasva on jätettävä pois ja korvattava hiilihydraateilla ==> Ehkä 2. tyyppi onkin joltain osin, mutta ykkönen ei todellakaan ole. Itselläni on rasvat kadonneet aikas hyvin ja olen ollut viimeksi näin rasvattomassa kunnossa ehkä junnufutarina.

Diabeteksellä ja hiustenlähdöllä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa ==> Niinpä niin. Yritin saada lääkärini kautta aikaa ihotautilääkärille, sillä päänahkaani tuli finnin omaisia näppyjä. Näitä näppyjä tulee aika ajoin vieläkin, joten jos jollain on heittää jotain hyviä tipsejä niiden luonnonmukaiseen hoitoon niin kaikki otetaan hyvillä mielin vastaan. Hiuksetkin olivat harventuneet päälaelta mukavasti viime keväästä lähtien. Vastaus oli: ei löydy yhteyttä diabetekseen. No hiusten lähtö sitten kuitenkin lakkasi kun vaihdoin ruokavalion ja kas kas parturilla käytyäni kuulin seuraavaa hännen suustaan: Minulla on ollut useita 2 tyypin diabeetikkoja asiakkaina lähes 20 vuoden urani aikana ja useilla heistä on lähtenyt ihan läiskittäin hiustukkoja päästä korkeiden verensokerien vuoksi. Parturi myös näytti minulle, että hiukseni ovat alkaneet kasvaa takaisin tosin hyvin hentoina "vauvan hiuksina", mutta kasvaa kuitenkin. Tässä saattaa kuitenkin kulua aikaa aika lailla ennen kuin ne vahvistuvat kunnolla

Mahdollinen remissio (Sain kuvan remissiosta, että se olisi harvinainen) saattaa kestää 6 kk:sta vuoteen ==> 2kk myöhemmin käytyäni vastaanotolla minulle sanottiin, että remissio saattaa kestää 1-3 vuottakin. "Remission" pituus oli heti pidentynyt kun minulle se iskikin päälle ja olin pärjännyt hyvin ilman ulkoista insuliinia.

Metformiini auttaa haimaa toimimaan ==> Okei no tavallaan. Paitsi, että Metformiinin vaikutus kohdistuu maksaan ja se tasapainottaa maksan sokerituotantoa, jotta haima saisi ottaa rennommin.

Kaikki kovat rasvat pitää jättää pois, voita ei tippaakaan ==> Tämä oli ravintoterapeuttini sanoma, jolle muuten jouduin luettelemaan kaikkien kasvien, marjojen, pastojen, perunan, viljojen yms. hiilihydraattipitoisuudet, koska hän ei osannut kertoa muuta kuin ruisleivän ravintoarvot ilman www.fineli.fi -sivustoa. Propsit täytyy antaa diabeteshoitajalleni joka sanoi, että vedä vaan kokoosöljyä ja juustoja niin minäkin teen.

Ilman ruisleipää et saa kaikkia tarpeellista ravinteita ==> Tämä lause pamahti taas ravintoterapeutin suusta. Hän kysyi esim. mistä saan magnesiumia paremmin kuin ruisleivästä? No minäpä tuumasin, että esimerkiksi itsetehdystä raakasuklaasta No seuraava arkumentti olikin sitten: mutta suklaassahan on hirveästi sokeria. Joo no Fazerin sinisessä kyllä onkin, mutta käsittääkseni raakakaakaossa ei hirveästi hiilareita ole. Kasviksista oli mahdoton saada tarpeeksi hiilareita, joten niitä ei kuulemma edes lasketa hiilareiksi. Kaikkea tämän tyypin sanomaa en jaksa edes tänne kirjoittaa, sillä tuntiin mahtui aikas paljon scheissea. Tuleeko jollekkin yllätyksenä, että kyseinen ravintoterapeutti oli työskennellyt tutkijana THL:ssa? Onneksi tämä tuli selväksi jo tapaamisen alkuvaiheessa niin en sitten jaksanut energiaani turhaan kuluttaa moiseen väittelyyn. Se jäikin ensimmäiseksi ja viimeiseksi tapaamiseksi ko. hahmon kanssa.

Tulipas siitä nyt kuitenki provosoivaa tekstiä, vaikka lupailin olla mollaamatta ketään, mutta kaiken ylläolevan jälkeen katson olevani siihen oikeutettu. Paljon nuo sanat ovat myös minua opettaneet. En juurikaan enää ylläty mistään mitä joka tuutista ihmisille toitotetaan, eikä se edes enää oikein ärsytä minua.

9 kommenttia:

  1. Kuulostaa niin tutulta! Viime viikolla ravintoterapeutilla käynti oli enemmän kuin latistava. Ei siellä ainakaan uskoa valeta. Samoja lauseita tuli sieltä mitä edellä kirjoitit. Uskomatonta. Ja viellä maksaa mokomasta.

    VastaaPoista
  2. Olisin pikkaisen toivonut tähän blogi-tekstiin faktojen tarkistusta eikä pelkkää mutuilua.

    Luontaistuotteet -> Minä olen kuullut luontaistuotteiden aiheuttamista maksa-ongelmista. http://www.hs.fi/terveys/a1393468048744

    Insuliini herkkyys -> Vaikka insuliinit on samanlaisia, ihmiset eivät ole. Hedelmällisessä iässä olevat naispuoleset 1-tyypin diabeetikot tietävät, että insuliinin tarve voi muuttua jopa 30% kierron eri vaiheissa. Stressaavassa elämäntilanteessa oleva ihminen erittää paljon stressihormoneja, jotka myös toimivat insuliinin vastavaikuttaja hormoneina. Ihmisen ruumiinrakenne, lihasten määrä, rasvakudoksen määrä, aktiivisuus tasot.. kaikki vaikuttavat insuliinin tarpeeseen. Varmasti myös jäjellä olevien beta-solujen määrä ja mahdollinen alfa-solujen muuntuminen beta-soluiksi. Heikkilän kirjassa mielestäni mainittiin, että edes pitkään 1-tyypin diabetesta sairastuneilta ei ole kaikki beta-solut tuhoutuneet!

    Urheilu -> Meille tehtiin selväksi, että urheilun vaikutus on yksilöllistä ja siihenkin vaikuttaa urheilulajit. Adrenaliinia nostavat urheilulajit (extreme-lajit) alkuun nostavat sokereita, koska: adrenaliinikin on insuliinin vastavaikuttaja hormooni! Uiminenhan on hauskaa diabeetikoille. lämmin sauna tehostaa insuliinin vaikutusta, mutta kylmä vesi ja uiminen laskee kokemuksesta tosi tehokkaasti sokereita.

    2-tyypin diabetes -> Tästähän on esitetty nyt näkemyksiä (ks. Peter Attian Ted-puhe youtubesta http://www.youtube.com/watch?v=U3oI104STzs), että ihminen on ensin insuliiniresistentti ja sitten geneettisesti "onnelliset" lihoo, koska heidän varamekanismi toimii ja siinä missä muut solut ovat insuliiniresistenttejä, rasvasolut pystyvät edelleen varastoimaan ylimääräistä glukoosia ja pitämään muun elimistön turvassa.
    Vaikka 2-tyypin diabeteksessä on insuliininresistenssiä ja yleensä liikaa insuliinia, niin insuliiniriippuvaiset 2-tyyppiläiset ovat usein "loppuun kuluttaneet" beta-solunsa, jolloin heidänkään haimansa ei enää tuota insuliinia joko lainkaan tai ainakaan tarpeeksi. 2-tyypin diabeetikoillahan insuliinin tarve voi olla jotain ihan järkyttävää! Olen kuullut eräästä vanhemmasta herrasta jolla meni pitkävaikutteista 120 yksikköä - kerralla.
    Ennen 1-tyypin diabeetikot olivat järjestäen laihoja. Nykyään on 1-tyypin diabeetikkoja, joilla on metabolinen oireyhtymä, eli heillä voi olla molemmat diabetekset!

    Hiustenlähtö -> Usein 1-tyypin diabeetikoilla on kilpirauhasen toiminassa häiriöitä. Tätä osataan Suomessa hoitaa todella surkeasti. Kilpirauhasen vajaatoimintaan kuuluu mm. hiusten lähtö. Monet tuntuvat hoitavan vajaatoimintaansa hiilaritietoisesti. Ilmeisesti ihan liian vähät hiilihydraatitkaan ei ole optimaalista.. Myönnettäköön, en tunne tätä asiaa niiiin hyvin, mutta tämä kommenttina siksi, että pidä mielessä tuo kilppari!

    Sairaalaruoka -> Sairaalaruoassa taitaa olla vähemmän kaloreita, koska ihmiset yleensä ovat sairaalassa oleessaan hyvin paljon paikoillaan tai heidän liikkumisensa on rajoittunutta.

    Remissio -> Meille tehtiin selväksi, että remissio tulee ja kestää yksilöllisesti n. 2 kk -1 vuoden. Nyt myöhemmin olen kuullut, että se voi kestää tosi pitkäänkin. Epäillään, että aikuisilla remissio voisi kestää pidempään, koska heillä diabeteksen kehittymiseenkin on mennyt pidempi aika. Tri. Bernstein kirjassaan "Dr. Bernstein's Diabetes Solution" esittää kuitenkin, että vähähiilarisella ruokavaliolla remissiota voisi pidentää loputtomiin. Jää nähtäväksi. So far so good. Lääkäri viimeksi arvioi, että haiman oma tuotanto kattaa puolet pojan insuliinin tarpeesta.

    Metformin -> Pidit aiemmassa postauksessa Metformia täysin riskittömänä lääkkeenä. Ruotsissa on havahduttu maitohappo asidoosiksien yleistymiseen. http://www.dn.se/nyheter/sverige/diabetiker-riskerar-att-forgiftas-av-sin-medicin/

    //HH

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Remission pituudesta täytyy vielä sen verran mainita, että taitaa lääkefirmojen pampuilla vähän alkaa kakka hakata kalsaria kun remissiot ovat pidentyneet ihmisillä, jotka ovat vähän viitsineet ottaa asioista selvää, eivätkä usko tuota iän ikuista "tulet pistämään insuliinia lopun elämääsi" -fraasia.

      Poista
  3. Tämä blogiteksti on 100%:sti faktaa omasta elämästäni niin kuin olen tietääkseni sanonut kirjoittavanikin. Lisäksi minua ei juurikaan huoleta hs:n negatiiviset uutisoinnit juuri mistään valtavirrasta poikkeavasta. Se, että ruotsissa on tuollaista todettu voi olla hyvinkin mahdollista, mutta onkohan ko. tutkimuksessa otettu huomioon kaikki muutkin asiaan vaikuttavat tekijät?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loppui tila kesken ja kiireessä piti vähän lyhentää tekstiä. :) Näin jälkikäteen katsottuna kokonaisuus ei ehkä ole ihan niin ehyt kuin voisi toivoa, koitan korjata puutteita tässä.

      Minä siis kommentoin vajaa vuosi sitten diagnosoidun lapsen vanhemman suurella mielenkiinnolla. ;) Olen kyllä lukenut niin paljon kuin olen jaksanut aiheesta, netistä ja mm. (Hyvä hoito-sarjan) Diabetes -kirjasta I-tyypin diabetekseen liittyviä juttuja ja "Dr. Bernstein's Diabetes Solution" -kirjan lähes kokonaan (on meinaa niin tuhtia tavaraa ettei yhdellä istumalla onnistu, ja osin siinä on meille turhaakin [aika jenkkikeskeistä] juttua) ja luvussa on myös "Think like a Pancreas" -kirja, jossa Sokeriseuranta-blogin perusteella on tosi paljon hyvää juttua. Heikkilän uusimmankin luin, tosin noiden kirjojen jälkeen siellä oli aika vähän uutta, jotain kuitenkin.

      Mainittakoon vielä, että menemme vähillä hiilareilla. Koulu ruoalle nyt ei paljoa voi, mutta sielläkin lapsi usein jättää riisit ja perunat pois, riippuen nälän määrästä. Nykyäänhän kouluissa rajoitetaan liha-annosten määrää, pottua taitaa saada rajoittamattomasti. :( Viimeksi pitkäsokeri vitosella alkava ja lääkäri ei meinannut uskoa silmiään. ;) Antoi kyllä kunnian remissiolle. Tavoitteena pitkittää sitä niin paljon kuin mahdollista, Bernsteinin mukaan insuliinin sopiva käyttö, yhdessä vähähiilihydraattisen ruokavalion kanssa, antaa siihen parhaat eväät. Meillä käytössä Levemir ja Humalog. Humalogia ei välttämättä mene edes joka päivä.

      Mutta, vähän olen sitä mieltä, että nuo pohdiskelusi insuliiniherkkyydestä/resistenssistä eivät enää ole ihan pelkkää omakohtaisista kokemuksista raportointia ja voisivat kaivata vähän muutakin kuin mutua rinnalleen. :)

      Toisaaltaan se, että jos itse et ole koskaan kuullut, että luontaistuotteista voisi tulla maksavaurioita, niin sehän ei tarkoita sitä, että sitä ei oikeasti tapahtuisi! Yrtti-valmisteet lie riskaabeleimpia. Oletan, ettet lukenut tuota HS:n artikkelia? (En itsekään fanita hesarin journalistista linjaa monissa asioissa, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö siellä olisi mitään mikä olisi totta.) Sehän riippuu ihan luontaistuotteesta, ja artikkelin mukaan joistain netin kautta ostetuista on löydetty tavaraa jotka ei sinne kuulu (elohopeaa, arseniikkia). Pitää tietää mihin tuotteisiin, kasveihin jne. riskit liittyvät. Ja vanha viisaus: annos tekee myrkyn. :)

      En kiellä lääkkeiden haittavaikutuksia ja maksavaikutuksia. Ne yleensä on paremmin ihmisten tiedossa, tai pitäisi olla, kun lääkepakkauksen mukana tulevassa selosteessa yleensä kerotaan mikä riski maksan poksumiseen sillä lääkkeellä on, jos on.

      Ottaen huomioon mihin malliin 2-tyypin diabeetikkoja diagnosoidaan (kyllähän se, että Applet, Samsugit ja Google ovat kilvan kehittämässä verettömiä glukoosimittareita kertoo kulutuspotenttiaalista), niin en jaksa uskoa lääkepomojen yöuniaan menettävän muutamien "heränneiden" takia. :) Enemmän heitä taitaa huolettaa patenttiaikojen loppuminen. Hesarissa ihan lukemisen arvoinen artikkeli insuliinista: http://www.hs.fi/paivanlehti/ulkomaat/Euroopan+sokerit+kohoavat/a1388748442882

      Lueskelin nyt sitten netistä löytyviä Metforminin pakkausselosteita ja olihan siellä liuta haittavaikutuksia. Maitohappoasidoosi ja maksatulehdukset oli mainittu siellä "harvinaiset, alle 1/10 000" -kategoriassa. Mitä enemmän käyttäjiä, sitä enemmän tapauksia. Jos Suomessa kaikki 2-tyypin diabeetikot söis Metforminia niin noin 40 tämmöistä tapausta pitäisi täälläkin olla.

      Jos vertaan meillä käytössä olevaan Levemiriin, allergia-oireet pois lukien, kaikki haittavaikutukset liittyvät käyttäjän toimenpiteisiin tai verensokeritasapainoon tai sen muutoksiin.

      Mielenkiintoista kyllä lukea näistä sun kokemuksista! :) Sama tavoite meillä, valittu metodi ja lähtökohdat toki pikkuisen eriää.

      //HH

      Poista
  4. Kyllähän tuon artikkelin aikanani olen lukenut ja tottahan tuo, että luontaistuotteista on varmasti löydetty myös noita kemikaaleja, mutta mielestäni on todennäköisempää saada hyvää kamaa kun ostaa luontaistuotteita pelkän tuotteen sijaan. Elohopeaa ei kukaan varmaan halua syödä, joten sitä lisätäänkin sitten rokotteisiin. Luontaistuotteistahan suurin osa tulee Euroopan ulkopuolelta, joten niiden positiivisia vaikutuksia ei edes viitsitä tutkia täällä, koska siitä ei ole rahallista hyötyä tietyille tahoille vaan painetaan ne suoraan maan rakoon ilman perusteita, vaikka Aasiassa niitä on käytetty hyvin tuloksin sairauksien hoidossa tuhansia vuosia. Tiesitkö muuten, että lähes kaikkien lääkkeiden vaikuttavat aineosat ovat peräisin jostain kasvista? Niistä on vain pitänyt tehdä kemiallisia, jotta lääkkeelle voidaan hakea patenttia ja samalla kieltää kasvin käyttö normaalissa muodossa, että saadaan lääkkeelle mahdollisimman kova tuotto.

    Pahoittelen jos olen kirjoittanut, että metformiini on täysin vaaraton. Eihän se varmaan kaikille sovi, mutta jos suhdeluku on 1:10 000 niin minusta se on aika kohtuullinen verrattun esim. mielialalääkkeisiin, joiden suhdeluku on 1:7 eli jos 7 ihmistä syö niitä niin yhdelle on siitä apua haittavaikutuksista puhumattakaan. Tämä on kuitenkin virallisen tahon mukaan ihan hyväksyttävää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiesitkö itse, että kasvien kemiallinen koostumus vaihtelee todella paljon kasvupaikan ja maaperän mukaan, yksilövaihtelusta puhumattakaan. Yrttilääkintä ei ole eksaktia tiedettä, toisin kuin teollisesti valmistetut lääkket, joihin on voitu määrittää tarkat määrät lääkeainetta.

      Terveisin,
      yrttilääkitsijä

      Poista
  5. Vitsin ärsyttävä teksti, mutta onneksi pahimpiin kohtiin olikin jo kirjoitettu korjausta.

    Mitä muuta voisin sanoa kuin että voit syödä mitä tahansa kunhan annostelet syömällesi safkalle oikean määrän inskaa? Antaa sun blogin osoitteen tai vinkata Heikkilästä? Heh.

    Niin monta erilaista diabetestä ja insuliinimäärää kuin on sairastaviakin. Monilla kakkosilla menee ad. 300 yksikköä perus ins. ja monilla ateriainsuliinia pistetään kerralla jopa 45 ky.

    Selvitäpä mitä tapahtuu ykkösellä joka pelaa kilpailutasolla lätkää. Rauhallinen pelailu kavereiden kesken vs. ottelu kultamitalista. Adrenaliini.
    Ei yksikään hoitaja tai lääkäri voi varmuudella ennustaa miten kenenkin sokerit reagoi mihinkin!

    Jalkakohta: et ole ymmärtänyt mitä tarkoitetaan.

    Mä stressasin jo 2,7 LDL arvosta, sainkin laskemaan 1,7 asti, jei!

    Käypähoitosuositustenkin mukaan kilppariarvoja seurataan säännöllisesti ykkösillä, eikö muka ole mitattu?
    Metformiinia käyttäviltä 3-5 vuoden välein b12-mittaus!

    T. Ärsyyntynyt diabeteshoitaja

    VastaaPoista
  6. Ärsyyntyneelle diabeteshoitajalle:
    Päinvastoin, teksti oli mielestäni mielenkiintoista, sillä muitakin vaihtoehtoja diabetes-hoitoon löytyy kuin D-liiton ohjeet, jotka itseasiassa ovat melko heppoiset ja joista vaihtoehdot puuttuvat kokonaan!!!
    Itselläni on d1 ja perusinskaa menee n. 2O kertaa vähemmän kuin mainitsemillasi kakkosilla. Samoin pikaa ainakin 1O kertaa vähemmän/ateria.
    Rajoitan hiilarit n. 5O-1OO välille, eikä ongelmia ole juurikaan. Eli tässä olisi se vaihtoehtoinen hoitomalli, joka mm. Ruotsissa on hyväksytty.
    Meidän D-liittomme ei edes kerro tällaisesta mahdollisuudesta, vaan jopa suhtautuu siihen jyrkän kielteisesti. Mitään todelliseen tietoon perustuvaa näyttöä ei D-liitto ei ole oudolle toiminnalleen pystynyt esittämään.

    VastaaPoista