sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Testituloksia

Hieman testituloksia ajalta 11.8.2013-7.2.2014
Yritän nyt parhaimpani mukaan avata teille vähän yllä olevaa kuvaa. Ehkä ymmärrätte paremmin miksi teen näin kuin teen, enkä tykitä itseeni insuliinia vaan nautin aidosta oikeasta ravinnosta.

Tutkimukset:

fS-C-Pept mittaus kuvaa C-peptidi arvoa, joka kertoo haiman insuliinituotannon. C-peptidiarvo <0.3 nmol/l viittaa selvään insuliinin puutokseen; tasolla 0.3-0.9 nmol/l on kyseessä relatiivinen insuliininpuutos; >0.9 nmol/l arvoilla normaali tai suuri vaste (insuliiniresistenssi, ylipaino, vanhukset). Tämän paremmin tätä ei oikein missää kerrota, joten hieman arvoitukseksi jää mikä on hyvä arvo. Minun C-peptidiarvo oli noussut 0.22 => 0.38 kun viitearvo on 0.2-1, joten lukemani perusteella olen ymmärtänyt, että jotain kehitystä on tapahtunut.

B -Hb-A1C mittaa pitkäaikaissokeria. Kuten kuvasta näkyy minulla se oli ollut syksyllä 14,9 kun viitearvo on 4.0-6.0. Tässä kuvassa ei näy 5.2.2014 otettuja arvoja, koska hoitaja otti ne vastaanotolla, mutta masiinahan näytti 6.1 \o/ eli rajoilla ollaan :)

S -GadAb mittaa veressä olevia vasta-aineita, jotka minulla näytti >2000 kun viitearvo on <10 eli niitä oli aivan liikaa. Tämä tarkoitti sitä, että minulle diagnosoitiin tyypin 1 diabetes. C-peptidi-arvo ei sitä vielä kertonut, koska se oli viitearvon sisällä. Uudestaan tätä mittausta ei suostuttu suorittamaan, sillä sehän on lääketieteellinen mahdottomuus, että ne häviäisivät. Minä uskon toisin ja se tullaan näkemään vielä ;)

S -D-25 mittaa D-vitamiinipitoisuutta, joka oli 100 nanomoolia, mikä on oikein hyvä. Tähän olen päässyt tankkaamalla d-vitamiinia 4000 IU/vrk. Valitettavasti minulla ei ole tietoa pitoisuudesta diagnoosin ajoilta, mutta veikkaisin, että aika lähellä nollaa oltiin.

Parin kuukauden päästä lisää (vieläkin parempia) tuloksia :)

4 kommenttia:

  1. Tosi kiinnostavaa! Kuukauden päästä mulla on kans verikokeet ja toivon, että asiat olis parantunut. Kiva, kun kirjotit tästä! Koitin kysellä d-hoitajaltani mitä noi lyhenteet tarkottaa ja se ei tiennyt....:D Maksaakohan paljon testata tota S -GadAb.. Olis niin kiva tietää, jos vasta-aineet olisi vähentyneet ja menisit pläräyttää sen tiedon sun lääkärille!!!:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!

      No eipä tullut yllätyksenä, että hoitajasi ei aivan tarkasti "osannut" kertoa lyhenteistä. Luulenpa, että sinunkin tapauksessa ajatellaan niin, että mitä vähemmän tiedät sen parempi. Kaiken järjen mukaan se pitäisi testata jos potilas niin haluaa, mutta luulen, että homma menee niin, että sinun pitää antaa näyttöä tilasi kohentumisesta, jotta vasta-aineet mitattaisiin uudestaan. Tälläinen näyttö olisi mielestäni esim. parantunut C-peptidi. Hinnasta en kyllä osaa heittää minkäänlaista arviota.

      Kyllähän tässä on itsellä ollut kaikenlaista suunnitelmaa testauttaa itseä erinäisin testein kunhan vaan saan kassan kuntoon :) Noista vasta-aineista en toisaalta sen enempää tiedä kun en ole perehtynyt asiaan. Vasta-aineet ilmeisesti vaurioittavat haimaa, jolloin maalaisjärjen mukaan niitä pitäisi verestä löytyä ainakin siihen asti kunnes haiman saarekesolut ovat totaalisesti död. Myös D3 vitamiinin puutoksella on sama vaikutus.

      Poista
  2. Hih, sun kirjoituksen mukaan me diabeteshoitajatkin kuulutaan johonkin salaliittoon :) mitä jos hoitaja oli vaikka vasta-aloittelija? Käypähoitosuosituksista näkee mitä arvoja mitataan ja kuinka usein :)

    VastaaPoista
  3. Ei tässä mistään salaliitosta sentään ole kyse. Monet hoitajat ärsyyntyvät, jos potilas itse tietää "liikaa",

    VastaaPoista