lauantai 19. huhtikuuta 2014

Muutosta menoon

Keskiviikkona kello 8.10 puhelin soi. Toisessa päässä oli henkilökohtaisen diabeteshoitajani adjutantti, joka ilmoitti, että lomailut ovat ohi ja itse sensei on palaamassa töihin talvilomaltaan. Tiesin heti, että runtua on luvassa seuraavat viikot kun sokeriarvotkin ovat olleet hieman koholla ja sitähän tuli. Ei enää nukkumista kello kymmeneen asti tai pelkää oleskelua työpäivän jälkeen. Ruoka-ajat tulisivat säännöllisimmiksi samoin kuin urheilukin.

 Diabeteksessa kymmenen asteen mustan vyön omaava Sensei oli laatinut sellaisenkin treeniohjelman, että oksat pois. Toisaalta hyvä, sillä kevät alkaa jo olla pitkällä ja ulkona olo piristää ja rauhoittaa mieltä. Pitkästä aikaa paikatkin alkavat olla siinä kunnossa, että pääsee salillekkin tekemään edes kevyillä painoilla.

Aamu alkoikin heti 2 tunnin kävelylenkillä hyytävässä tuulessa meren rannalla. Lenkin kesto toki johtui siitä, että tapasin tutun matkalla ja innostuimme puhumaan ravinnosta ja yleensäkin maailman menosta kuinka täällä tehdään ihmisistä niin kiireellisiä ja ylityöllistettyjä.

Päivä jatkui fillaroinnilla töihin. Duunia iltapäivään asti ja takaisin. Sen jälkeen uusi kävelylenkki, jonka kesto oli tunnin verran. Lenkin jälkeen vielä muutama sähköposti, pikku päikkärit ja rentoutumista ennen illan viimeistä rutistusta, joka jäi 30 minuutin kävelyyn. Ja samaa rataa ollaan jatkettu loppuviikko paitsi mukavana lisänä ja vaihteluna on tullut kevyt saliharhoittelu näin alkuun.

Ihmettelette varmaan mistä moinen kävelylenkkien määrä ohjelmassa johtuu. No syyt löytyy hyvin pitkälti sensein omista mieltymyksistä ja seuraavasta kuvasta:

Sensei itse
Nero the dog! Ihan "ykköstyyppi" sanan paremmassa merkityksessä toisin kuin minä. Nimensä mukaisesti tämä tyyppi teki diagnoosin minulle jo viime kesän aikana raapimalla käsitaipeeni verille harvase päivä tai ainakin uskon niin, sillä raapiminen loppui lähes kokonaan lääkärisedän diagnoosin jälkeen.

Kaveri on kahdeksan vuotias, mutta painelee menemään kuin vasta kävelemään oppinut ja laatikostaan ekan kerran pois päässyt. Kun ulko-ovi aukeaa, jannu ei sen jälkeen kuule ei näe mitään vaan sit mennään kuono tantereessa ja sata lasissa niin kauan kun hoidettava pysyy perässä. Jännä juttu, kun tämä kaveri on kylässä niin sokeriarvoni ovat aina matalammat, vaikka emme ole älyttömän pitkiä lenkkejä usein kävelleetkään. Sama homma nytkin. Aika taisaisesti olen kahden tunnin välein mitannut sokerit ja keskiarvo on ollut about 6,2 mmol/päivä. Jo kaverin menon katselu saa jotenkin itsenikin rentoutumaan paremmin.

Tältä kaverilta on paljon opittavaa. Tulee itse vähän turhan helposti jäätyä lepäilemään kotiin, vaikka ulkona olisi todella hieno sää. Toki ehkä hieman stressitömämpääkin tämän kaverin elämä on. Ei tarvitse murtehtia kuin siitä, että ruokaa ja vettä on tarpeeksi kupissa ja koska pääsee lenkille. Tähän pisteeseen omakin elämä pitäisi saada. Kaveri elää täydessä harmoniassa luonnon kanssa, vaikka kotieläin onkin. Tänään kyllä meinasi lipsahtaa vähän isottelun puolelle kun piti otta pari juoksuaskelta varista kohti, mutta lopulta heinämättäästä löytyi jotain mielenkiintoisempaa ja vaakku sai jäädä rauhaan.

Tein eilen ruokaohjelman, jota aion noudattaa ainakin seuraavat pari viikkoa. Lisäksi pyrin syömään ja urheilemaan säännöllisesti joka päivä. Suurin piirtein samaan aikaan samat ateriat ja samat treenit. On sitten jatkossa helpompi sijoittaa oikeanlaista urheilua  oikeaan aikaan päivästä ja siten optimoida tulos. Hiilareita tulee päivälle noin 70 grammaa ja ihan hyvältä näyttää ainakin vielä tänään. Se toki ei kerro vielä mitään. Julkaisen ohjelman myöhemmin sokeriarvojen kera. Lisäksi olen saamassa parin viikon sisään muutaman mielenkiintoisen lisäravinteen, joiden on osoitettu toimivan tehokkaasti diabeteksen hoidossa. Katsotaan nyt, koska alan niitä testaamaan, sillä testausta on aika turha tehdä yhdessä metformiinin kanssa.

Tällä hetkellä työn alla ovat hengitysharjoitukset, HIIT ja venyttely. Kahdesta ensiksi mainitsemastani on vakuuttavaa tutkimusnäyttöä useiden sairauksien hoidossa, joten uskon, että ne sopivat loistavasti myös minulle. Venyttely tukee erittäin hyvin näitä kahta ja saa kehon rentoutumaan jo suorituksen aikana. Venyttely olisi kyllä pitänyt aloittaa jo 20 vuotta sitten kunnolla, mutta edelleenkin uskon, että koskaan ei ole liian myöhäistä.

Hyvää ja ravinnerikasta pääsiäistä kaikille!

10 kommenttia:

  1. Sattumalta löysin blogisi ja olen mielenkiinnolla seurannut miten hoitotasapaino on kehittynyt. Itselläni on myös 1-tyypin Diabetes, jo vuodesta 1985. Itse olen pelkillä ruokavaliomuutoksilla saanut vähennettyä lantusannoksen 30 yksikköön aiemmasta 39 yksiköstä. Seuraava askel vielä kuitenkin mietityttää. Taidan lääkärin kanssa keskustella labratestien lisäyksestä, tarkemmin koskien juuri noita sinultakin otettuja testejä betasoluista ja muista.

    Siksipä kysynkin, onko tullut vastaan tutkimuksia, kirjoituksia beta-solulujen mahdollisuudesta uusiutua? Jos olen ymmärtänyt oikein se on kuitenkin yksi olennaisin osa, jota ilman myös insuliinittomuus vaikeutuu. Olenko jäljillä?

    Tätä tutkimusta apuna käyttäen ja soveltaen muutin itse ruokavaliotani.
    http://www.dmsjournal.com/content/pdf/1758-5996-4-23.pdf

    Aurinkoista kevättä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!

      Suoranaisesti uusiutumiseen ei ole tullut mitään, mutta on näyttöä, että hengissä oleviin beta-soluihin pystytään vaikuttamaan ruokavaliolla. Juuri nyt en "kuollaksenikaan" löydä näitä tutkimuksia, mutta lupaan linkata ne heti tänne kun taas törmään johonkin niistä.

      Sen sijaan, kertomukseesi perustuen, minulla olisi pari mielenkiintoista tarinaa sinulle rakkaasta länsinaapuristamme, molemmat toki praatattu omalla kielellään, mutta toivottavasti saat selvää:

      http://diabetestypettlchf.blogg.se/2013/november/1-ar.html

      http://lchfvaxjo.se/onewebmedia/smaalandsposten_2014-01-20_sid6.pdf

      Aurinkoiset keväät sinnekin!

      Poista
    2. Lisäyksenä vielä edelliseen, ehdottomasti kannattaa ottaa c-peptidi ja miksei GAD-arvotkin uudestaan jos siihen vain suostutaan. Ei siitä ainakaan haittaa ole. Jos olet vielä ruokavaliollasi pyrkinyt eliminoimaan kaikki mahdolliset diabeteksesi laukaisseet tekijät niin jotain muutosta on saattanut tapahtua.

      Lukaiseppa vaikka Matti Haavikon kommentti tekstissäni Sokeriarvojen optimointia. Hänellä remissio, jos sitä nyt enää remissioksi voi kutsua, on kestänyt 9 vuotta.

      Poista
    3. Kiitos linkeistä ja vinkeistä!
      Vaikka ei tuo ruotsi niin hyvin taivu, sanakirjan ja kääntäjän avulla ymmärrän paremmin. Jos tutkimuksia jostain löydät, olisin niistä kiitollinen.
      Mutta ei kiirettä, on diabetes jo ollut niin monta vuotta ettei kiirettä enää pukkaa. Muuten kuin urheilun parissa :)
      Ilmeisesti Matilla on 1 tyypin diabetes ilmennyt vanhemmalla iällä ja silloin noita beta-soluja on enemmän hengissäkö? Nuorena puhjennut 1 diabetes ja beta-solutaso silloin ja nyt 10 - 30 vuotta myöhemmin. Se olisi mukava tietää. Mutta labrassa sen selville saa. Noista tasoista ja niiden palautumisesta olisi mukava tutkia vähän lisää. Kuten sanotaan tieto lisää valtaa ja liika tieto myös tuskaa. Mielestäni toisin vaan silloin kun tietoa ei osaa käsitellä.
      Seurailen blogiasi, joten tiedon täältä kyllä saan.

      Poista
    4. Joo kyllä vanhemmalla iällä häneltä löydettiin ja varhaisessa vaiheessa.
      Itselläni GAD-arvot näyttivät > 2000, joten haimani julistettiin jo kuolleeksi sairaalan päässä ennen kuin pääsin osastolta pois, mutta kuinkas kävikään kun muutti vähäsen ruokatapoja. Hyvin tuo haima tuntuu toistaiseksi porskuttavan ja uskon vahvasti, että samaa rataa jatkuu tulevaisuudessakin. Onhan tässä maailmassa ennenkin "ihmeitä" tapahtunut :)

      Et maininnut käyttäväsi kuin Lantusta. Käytätkö Ateriainsuliinia ollenkaan?

      Poista
    5. Olen pyrkinyt pitämään periaatetta: 10 Hiilihydraattigrammaa / 1 yksikkö lyhytvaikutteista. Mutta välipaloja tämä ei koske (eli omenat, jogurtit jne).

      Ateriaesimerkit:
      Munakas: 5 kanamunaa, ½ sekavihannespussi, mausteita, tonnikalapurkki
      = 0 Hiilihydraattigrammaa
      tai
      Jauhelihamössö pannulla: 700g jauhelihaa, sekavihannespussi, sipulia, valkosipuliha, 2 purkkia tomaattimurskaa, 1 purkki kookosmaitoa + mausteita (chiliä, inkivääriä, kurkumaa, luonnon merisuolaa tietty! jne)
      = 0 Hiilihydraattigrammaa.
      Joka aterialle kuuluu tietysti iiiso kaaliperustainen salaatti oliiviöljyllä.

      Joten en oikein voi käyttää lyhytvaikutteista insuliinia, muutakuin kylässä käydessä missä syödään perunaa, pastaa ja muuta tärkkelyspitoisia hiilariruokia. Ja ennen kuin jollakulla ellei monella menee ymmärrys, olen tämän ruokatavan vain oppinut VÄLTTÄMÄLLÄ suuren glykeemisen indeksin omaavia ruokia eli niitä mitkä nostavat verensokeria. Listaa ruuista löytyy tuolta:
      http://www.kaloritaulukko.fi/glykeeminen-indeksi/

      Eli, kyllä Lantusta vaan ja satunnaiseisti ateriainsuliinia käytän.

      Poista
  2. Kiitos mielenkiintoisesta blogista, uusia postauksia odotellessa!

    VastaaPoista
  3. Kiitosta itsellesi seurailusta! Eiköhän tässä vkl:n aikana taas jotain pientä tänne saada laadittua :)

    VastaaPoista
  4. Hei Henri, mitä kuuluu? Kieli pitkällä odotan jatkoa sun tarinalle! Terveisin Maria:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Maria!

      Hyvinhän täällä menee! Läppäri sanoi itsensä irti jokunen aika sitten niin en ole sitten viitsinyt tabletilla näpytellä tänne tekstejä, mutta eiköhän pian jotain uutta ole tulossa kun lekurillakin tuli eilen käytyä. Ihan positiivisia uutisia tuli sieltäkin, mutta niistä sitten lisää seuraavassa postauksessa.

      Poista