perjantai 21. helmikuuta 2014

Alkoholin käytöstä

Koska ruokavalioni on hyvin vhh-tyyppinen sekä viljaton niin olutta en juo enää ollenkaan. Joten jäljelle jää oikeastaan enää viinit ja raaka viina. Raaka viina taas ei ole hirveän terveellistä, joten vältän myös sitä. Toisinaan saatan kyllä drinkin ottaa. Mutta nyt asiaan. Siis siihen miksi teen tämän postauksen.

2013 Marraskuun loppupuolella olin saanut tiputettua Lantuksen käyttön 6 yksikköön ja Novorapidia en käyttänyt enää ollenkaan. No noihin aikoihin oli myös kaverini kihlajaiset. Siellähän taas sitä viiniä (valkoviiniä tällä kertaa) meni reilu pullollinen ehkä puolitoista ja 1 "kossuvissy" ja irish coffee muistaakseni. No seuraavana päivänä sokeriarvoni olivat taas kovin matalat, joten ajattelin, että alkoholi on ihan ok tämän sairauden kanssa ainakin minulla. Sitten kului päivä pari ja sokerit pomppasivat 1-2 mmol/l eli noin 7-10 mmol/l. Luulin, kuten aiemmassa kirjoituksessa kerroin, että se johtui flunssasta ja nostin "paniikissa" Lantuksen takaisin 28 yksikköön.

No nyt, 3 kk myöhemmin, ollaan taas samassa tilanteessa. Kihlajaiset, joissa join taas aikamoisen määrän punaviiniä, joten promillet kyllä ehtivät myös pompata illan aikana. Kihlajaisten jälkeinen viikko. Sokerit 7-10 mmol/l vaikka ne sunnuntaikrapulassa olivat 4,3-5,6 mmol/l. Tämä alkoi siis Tiistaina. Edellis kerrasta viisastuneena en kuitenkaan ole nyt ottanut insuliinia käyttöön vaan syön vähän vähemmän hiilareita/päivä ja annan kropan palautua rasituksesta itsekseen.

Mitä voimme tästä päätellä? Joko D1:n hoito ruokavaliolla ja alkoholi eivät sovi yhteen tai D1:n hoito ruokavaliolla ja kihlajaiset eivät sovi yhteen (onnea tyttöystävälleni ;) ). Jokainen voi vetää omat johtopäätöksensä tästä. Omat johtopäätökseni ovat, että ne olivat viimeiset kännit tälle kevättä ja ehkä kesääkin, sillä kroppani on kuin satavuotiaalla tällä hetkellä. Ei kestä alkoholia eikä hiilihydraatteja.

Sen verran täytyy vielä korjata, että viinin juonnin olen muuten todennut hyväksi tavaksi rentoutua, kunhan juo siten, että promillet pysyvät matalana eli ns. "pitkään liemeen". Itse olen tähän asti juonut lasin iltaisin, sillä punaviinillä on myös paljon terveysvaikutuksia. Jostain syystä juuri tällä viikolla ei ole oikein punkkukaan maistunut :)

3 kommenttia:

  1. En tiedä diabeteksestä mitään, mutta jos menet VHH:lla nii "ryyppypäivinä" pitäisi vähä läträtä hiilareiden kanssa, esim. riisiä syöt vaikka hullulta kuulostaakin. Itse olen ratkaissut asian niin että en juo alkoholia ollenkaan. En tiedä miten tuo näkyy sokeriarvoissa ym. kun en asiaa tunne , tämä on lähinnä tällainen "kadunmiehen vinkki karppaus-kännäilyyn".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet aivan oikeassa. Ennen juomista ja sen aikana on hyvä syödä hiilihydraatteja, sillä maksahan polttaa ensisijaisesti alkoholia, kuten varmaan tiedätkin. Tästä johtuen verensokeri laskee tällöin. Alhaista verensokeria minun ei kuitenkaan tarvinnut pelätä kun en insuliinia käyttänyt, joten verensokerien vuoksi ei hiilareitakaan tarvinnut hirveästi mätätä.

      Olen ratkaissut ongelman samalla tavalla kuin sinä. En enää juo alkoholia, ainakaan toistaiseksi, sillä se sekoitti täysin maksani glukoosituotannon ja nyt sitä tässä palautellaan, tiedä sitten kuinka kauan.

      Poista
  2. Vanha blogi, mutta vastaan, jos tää vielä toimii.
    Itselläni myös d1 ja käytössä vhh. Jos juon alkoholia vähän reippaammin, en käytä pitkää inskaa, jonka pistän illalla(tällä hetkellä Tresiba) ollenkaan, vaan tankkaan illalla hiilareita oman arvion mukaan. Aamulla yleensä sokerit tosi hyvät.

    VastaaPoista