perjantai 14. helmikuuta 2014

"Ruokavaliomuutos"

Kuten jo aiemmin kerroin, olen lukenut aiheesta paljon ja ihmetellyt ruokavaliosuosituksia diabeetikoille. Minun kallooni ei vain mene se, että pitäisi syödä juuri sitä, mikä on sairauden laukaissutkin eli hiilihydraatteja sen eri muodoissa. Taudin syntyynhän vaaditaan, geneettinen alttius, ympäristön alttius ja epigeneettinen tekijä sekä vuotavan suolen oireyhtymä. D-vitamiinin puute antaa myös hyvän buustin taudin laukeamiselle.

Minulle suositeltiin noin 200 gramman hiilihydraattimäärää päivässä. Kaurapuuroa, leipää, riisiä, pastaa perunaa jne. Kovat rasvat piti jätää pois kokonaan mitä en tietenkään tehnyt. Kokeilin aluksi tätä hiilihydraattimäärää ja insuliininkäyttö päivässä oli tällöin noin 15 yksikköä ateriainsuliini Novorapidia ja 30 yksikköä pitkävaikutteista Lantus -insuliinia. Verensokerit vaihtelivat tällöin 3,5-12 mmol/l välillä. Ajattelin, että näin tämä ei voi jatkua, eikä tämä voi olla terveellistäkään nostaa aluksi hiilareilla sokerit kattoon ja odotella, että Novorapid laskee ne alas ennen seuraavaa ateriaa. Lisäksi tuntui, että ateriainsuliini vaikutti kuinka sattui. Välillä sokerit laski ihan mukavasti, ehkä liikankin hyvin ja välillä tuntui, että mitään ei tapahtunut. Harvoin annostus osui kohdilleen. Minun täytyy sanoa, että melko sankari saa olla se, joka pystyy ateriainsuliinilla pitämään sokerit taisaisina. Minä en siihen pystynyt.

Olen aina syönyt suhteellisen vähän hiilihydraatteja, ehkä noin 100-150 grammaa päivässä, joten muutoksen teko ei ole ollut niin hankalaa. Luulin aluksi, että viljojen jättäminen pois ruokavaliosta olisi kova pala minulle oluen ystävä kun olin, mutta toisin kävi. Leipää tai kaurapuuroa en ole koskaan hirveästi syönyt, enkä sokeristakaan niin välitä. Olut vaihtui punaviiniin, jota siemailen lasillisen iltaisin ja pastat taas kasviksiin. Kevyt maitotuotteita pyrin välttämään ja suosin sen  sijaa mahdollisimman prosessoimattomia runsasrasvaisia tuotteita kuten mascarponejuustoa, kermaa jne. luomuna jos mahdollista. Lisäksi ruokavalioon kuuluu myös hyvät rasvat kuten kookosrasva, oliiviöly, avocadot ja sokerina pohjalla luomuvoi. Lihaa ja kalaa uppoaa edelleen entiseen malliin. Ruokavaliosta lisää myöhemmin

Takaisin hiilareihin. Tiputin hiilihydraattimäärän aluksi noin 120 grammaan päivässä, jaettuna 6 aterialle eli noin 20 grammaa hh/ateria. Kohta huomasin, että käytin Novorapidia 5-6 yksikköä/päivä ja Lantusta 28 yksikköä/päivä.  Minun tarvitsi pistää vain joka toisella aterialla, sillä työni oli aika fyysistä, mikä auttoi sokereita siirtymään soluihin näppärämmin. Tästä päästäänkin liikunnan merkitykseen diabeteksen hoidossa, mutta siitä myöhemmin oma kirjoitus.

Luettuani kaksi ensimmäisessä kirjoituksessa mainitsemaani kirjaa, uskaltauduin tiputtamaan hh määrät 70 grammaan päivässä jaettuna noin 6-7 aterialle päivässä. Samalla tipahti myös Novorapid pois ja pikkuhiljaa kahden kk:n aikana myös Lantus määrät laskivat 28 yksiköstä 6 yksikköön. Lantusta tiputin 2 yksikköä 2-3 päivän välein riippuen verensokerin paastoarvosta. Kun olin saanut tiputettua Lantus määrän 6 yksikköön niin jätin senkin pois kokonaan. Syy miksi en pystynyt jättämään Lantusta aiemmin pois oli se, että pikku flunssanpoikanen pääsi yllättämään ja nostamaan sokereita vähän koholle. Tällöin käytin 16 yksikköä päivässä. Jouduin siis nostamaan määrän takaisin 28 yksikköön ja aloittamaan projektin alusta .

Tällä hetkellä verensokeriarvot seilaavat välillä 5-8 mmol/l. Paastoarvo eli aamulla mitattu arvo on yleensä 5,5-6.5 mmol/l, ennen ateriaa 5,5-7 mmol/l ja aterian jälkeen 6-8 mmol/l riippuen vähän siitä, mitä jäbä on duunaillut päivän aikana tai edellisenä päivänä. Tulossa kuvamateriaalia myöhemmin kunhan saan ladattua infon mittarista Mendor Balance -ohjelmaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti