maanantai 17. helmikuuta 2014

Sokeriarvot viime viikolta


Sain vihdoin ladattua mittaustulokset koneelle. Kuvahan ei kaksinen ole, sillä Bill Gates ei ole liiaksi panostanut paint-ohjelman ominaisuuksiin, eikä tämä ohjelmakaan älyttömän taipuisa ole. Toivottavasti arvot näkyvät edes jotenkin, vaikka aikamoinen sekamelska onkin. "Arvohaarukka" taitaa olla välillä 4,3-8,2. Ei nyt mitkään ihanne arvot, mutta itse olen suhteellisen tyytyväinen kun en urheillutkaan hirveästi. Kuten mittauksien epäloogisesta järjestyksestä näkyy, en ole oiken järjestelmällisesti pystynyt elämään eli evästys on tapahtunut silloin kun on ehtinyt. Yritän kuitenkin joku viikko syödä ja liikkua vähän säännöllisemmin niin nähdään miten se vaikuttaa verensokeriarvoihin.

Jostain syystä viime aikoina alku viikon paastoarvot ovat olleet hieman korkeammat, mutta tipahtaneet kuitenkin loppuviikkoa kohden 6  mmol/l pintaan. Sunnuntain arvot johtuvat puhtaasti lauantain kihlajaisjuhlista, joissa punaviini virtasi ehkä liiankin nopeasti ja tummasuklaakin loppui kesken eli mitään ihmeparantumista ei ole tapahtunut :) Liekö syynä juurikin viikonlopun menot ja erityyppiset ateriat kuin viikolla.

Toisen huomion minkä olen tehnyt on juurikin tuo 6 mmol/l paastoarvo. Tämä johtunee siitä, että minulla on niin sanottu aamunkoittoilmiö eli sokeriarvot nousevat aamuisin, vaikka en söisikään mitään. Siksi aamupalani onkin enemmän proteiini- ja rasvapitoinen. Yön aikana kuitenkin käydään tuon alapuolella välillä ihan reippaastikkin.


 

6 kommenttia:

  1. Todella hyvin ja selkeästi kirjoitat. Hyvin samankaltaisia tuntemuksia itselläni diabeteksestä ja sen hoidosta minulla. Vaikka diagnosoinnista vasta kolme viikkoa. Eilen oli ensimmäinen päivä kun en pistänyt lainkaan ateriainsuliinia. Lantus 18 yksikköä. Katsotaan kuinka käy. Mutta paljon saanut rohkaisua sinun kirjoituksistasi. Vaikea löytää ihmisiä jotka olisivat valmiita kokeilemaan jotain muuta kuin ylen palttista insuliinin piikitystä. Toivottavasti jatkat kokemustesi jakamista! Tsemppiä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Hienoa kuulla, että olet ottanut sairaudenhoidon omiin käsiisi. Lantus määräsi ovat jo kovin pienet, joten hienosti menee! :) Geenihän, joka altistaa tälle sairaudelle, sinulla on ollut syntymästä asti, joten kehottaisin sinua nyt miettimään, mikä olisi voinut laukaista sairauden vasta nyt. Itselläni se oli hyvin todennäköisesti vilja, koska aina kun söin leipää tai puuroa tai join olutta niin johan alkoi suoli visertämään.

      Olisi mielenkiintoista kuulla myös c-peptidiarvosi, sillä kertomasi perusteella olemme aika samalla viivalla :) Sehän tarkoittaisi sitä, että haimasi beetasolut eivät ole vielä kaikki tuhoutuneet, jolloin elvyttäminen on vielä mahdollista oikean ruokavalion ja tiettyjen lisäravinteiden avulla. Olen lukenut tarinoita, joissa on vielä 15 vuodenkin jälkeen ruokavaliomuutoksella on pystytty tiputtamaan insuliininkäyttö vain pitkävaikutteisen käyttöön.

      Tsemppiä jatkoon! Muista ottaa rennosti ja stressata mahdollisimman vähän, sillä se on ruokavalion jälkeen tärkein hoitokeino :)

      Poista
  2. Hei. Olen paljon miettinyt että mikä voisi olla syynä diabeteksen puhkeamiseen. Olen aina talvisin syönyt d ja c-vitamiini lisää, tänä talvena sen syöminen tosin jäänyt epäsäännölliseksi. (Tällä hetkellä syön 100 milligrammaa) Liekö sekin osa syyllisenä, lisäksi ennen diabeteksen puhkeamista tein töitä jo hiukan liikaakin ja taisi siinä olla jo stressiäkin. Tähän asti elänyt aika tavallista elämää.Söin monipuolisesti poltin savukkeita, makeisia söin suhteellisen runsaasti. Alkoholiakin on kulunut. Tosin viimeisen vuoden aikana sekin jäänyt ja nyt 1 kk diabetestä takana ja kaikki ruoka vaihtunut luomuun ja kaikki vähänkin epäterveellinen poistunut ja savukkeetkin jäänyt. Toisinaan tummaa suklaata. Tänään kävin lääkärin juttusilla ja katseli minun sokeri arvojani, ja kerroin että en pistä enään lainkaan ateria insuliinia, tottakai varoitteli remissio vaiheesta, mutta ei käskenyt syömään viljaa niinkuin useat muut lääkärit. Minulla on kanssa tuota samaa; aamusokerit nousevat vaikka söisin vain hiukan hh. esim. kello 8 verenokeri 5 ja aamupalan 2 tunta jlk. (muna,salaatti tms) voi olla jo 8:kin luokkaa.
    Itsekkin kovin miettinyt tuonne Antti Heikkilän vastaanotolle menoa, voisi jutella pelkäämättä lääkärin reaktioita. Heti sairaalassa olon aikana, kun rupesi miettimään näitä hoitosuosituksia.; syö mitä vaan kunhan pistät insuliiniä. Kun kysyin että eikö voisi kokeilla vähähiilihydraattista ruokavaliota niin diebeteshoitajalla silmät pyöri päässä ihmetellessään.
    sairaalaan mennessäni mitattu c-peptidiarvo 11,6 ja nyt tuoreet tulokset 10,4 ja kuukauden päästä uudelleen, josko se siitä laskisi jälleen.
    Kuinka kauan sinulla on ollut diabetes?
    kiitos taas tekstistäsi ja tietojesi jakamisesta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!

      Itse sain diagnoosin Syyskuun loppupuolella ja noin kuukausi siitä pystyin jättämään ateriainsuliinin pois kun pudotin hh-määrät noin 10-15 grammaan/ateria. Juurikin nuo mainitsemasi seikat uskon itsellänikin laukaisseen D1:n eli vilja kaikissa eri muodoissa, D-vitamiinin puute, stressi, paljon ylitöitä todella fyysisessä työssä jne.

      Suosittelen käymään Heikkilän vastaanotolla jos sairauden hoito ruokavalion avulla kiinnostaa. Hänellä on 40 vuoden kokemus kliinisestä työstä diabeteksen suhteen. Myös Heikkilän kirjoista saa hyvin tietoa. Kirja, jonka ensimmäiseksi itse luin kun sain näköni takaisin oli Ruotsalaisen lääkärin kirjoittama Ruokavallankumous.

      Tuosta c-peptidistäsi johtuen vielä. Sinulla on ilmeisesti D2 vai tarkoititko pitkäaikaissokeria noilla luvuilla?

      -Henri

      Poista
  3. menikö sinulta näkö ihan kokonaan? mitä luulet, kauanko sinulla meni ennekuin sinulla huomattiin diabetes? taisit sen jossain sanoakkin mikä arvosi oli sairaalaan mentäessäsi..?
    kyllä minulla on tyypin 1 diabetes, eli nuo taisivat olla pitkäaikais sokeri arvoja. On niin paljon opeteltavaa, ennekuin noista verikokeista saa selkoa saati ymmärtää kunnolla. Onneksi pian taas lääkäri, jossa voi saada apua lukutaitoon :)
    saisinko viellä tiedustella sinun herkuttelusta? syötkö koskaan herkkuja? esim tavallista suklaata tai jäätelöä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin jälkeenpäin ajateltuna luulen, että ensimmäiset oireet tulivat 1-2 kuukautta ennen diagnoosia. Muistaakseni sokerimittari näytti sairaalassa 25.4 mmol/l.

      Näköni ei mennyt kokonaan, mutta lukemaan en pystynyt. Ennen sairaalaan joutumistani pystyin lukemaan ehkä 2 lausetta kerralla. Sen jälkeen piti nostaa katse lehdestä ja katsoa kauemmaksi, että pystyi jatkamaan lukemista. Tämä oli 2 viikkoa ennen diagnoosia. Pari päivää sairaalassa oltuani näkö lähti niin etten enää nähnyt lukea mutta esim. tv:tä pystyin katsomaan hyvin. Tätä kesti ehkä 2-3 viikkoa ennen kuin näkö palautui ennalleen.

      Kyllä syön lähes päivittäin tummaa suklaata (81-85%) tai itsetehtyä raakasuklaata. Jouluna upposi hyvin itsetehdyt kookospallot ja kinuski-lakritsikarkit. Muuten en kyllä osta mitään herkkuja kaupasta. Itsetehtyä jäätelöä olen kyllä syönyt kerran ja oli ihan hyvää.

      Netistä löytyy hyvin reseptejä jos itse haluaa tehä vhh-herkkuja. Tässä yksi blogi, josta löydät ainakin hyviä reseptejä jos sinua kiinnostaa tehdä itse vähän terveellisempiä herkkuja: http://a-rou.fitfashion.fi/

      Poista