tiistai 25. helmikuuta 2014

Luonnon omat insuliinit

Selvitys marjojen terveysvaikutusten kliinisestä näytöstä

Ylhäällä oleva linkki vie sinut tutkimukseen Suomalaisten marjojen terveysvaikutuksista. Itse olen myös huomannut tämän ja siksi haluan jakaa sen teille.

Olen tehnyt Smoothieta, joissa olen käyttänyt osaa näistä marjoista: mustikkaa, puolukkaa ja karpaloa. Mustikkaa käytän aina ja sidekickerinä toimii hyvin buustaamassa jompi kumpi näistä kahdesta marjasta, sillä ne ovat ravintosisällöltään hyvin samanlaisia. Lisäksi käytän myös muita kasviuutteitta/-jauheita, koska niillä on verensokeria tasapainottavia ominaisuuksia.

Olen huomannut, että salitreenin jälkeen sokeriarvot ovat melko korkealla. Tämähän on ihan normaalia, sillä rasitettaessa lihasta keho alkaa tuottamaan stressihormonia ja insuliinintuotanto pysähtyy. Samalla lailla kehosi tuottaa stressihormonia kun olet stressaantunut, joten take it easy. Vielä tunti treenin jälkeen sokerit saattavat olla yli 8 mmol/l. Tasainen kävely taas laskee sopivasti sokereita. Kolmesta vartista tuntiin kestävä  kävelylenkki saattaa laskea, jopa 2 mmol/l jos pystyy rentoutumaan oikein kunnolla.

No eilen sitten testasin miten sokerit käyttäytyvät kun juon tämän marjasmoothien salin jälkeen. Noin puolituntia jumpan jälkeen mittasin sokerit ja ne näyttivät 8,2mmol/l. Huitaisin huiviin marjasmoothien, jossa oli hiilareita noin 10g ja rasvaa 20g. Mittasin tunnin päästä uudestaan ja kappas sokerit olivat laskeneet 7,2 mmol/l, vaikka söin siis 10g hiilareita tunti sitten. Tunti tästä eteenpäin ja mittari näytti 6.0 mmol/l. Valitettavasti minulle ei ole heraproteiinia tällä hetkellä, joten en ole päässyt kokeilemaan miten sen lisääminen smoothieen vaikuttaa sokeriarvoihin, mutta enköhän saa senkin pian testattua.

Sitten tähän päivään. Heräsin noin 8.30. Päätin testata marjasmoothien tehoa heti aamusta. Söin aamupalan hitaasti nautiskellen välillä 9.00-9.30. Paastoarvo oli 6,2. Aamupala koostui munakkaasta (3 luomumunaa, tomaatti ja mascarponejuustoa), marjasmoothiesta, berberiiniteestä ja Kahvista, jonka teen siten, että laitan blenderiin luomuvoita, kookosrasvaa, sieniuutteita ja perään valmiiksi keitetty vaaleapaahtoinen luomukahvi ja blendaus. Yhteensä aamupalassa oli noin 20g proteiinia, 13g hiilareita ja 30g rasvaa. Nyt odotellaan vielä 4 minuuttia niin on kulunut tunti aamupalan nauttimisesta...

...noin ja sokeriarvot näyttivät tasan kello 10.30 7,3 mmol/l eli kyllä ne marjat vaan funkkaa. Toki sekoitan muitankin hyödyllisiä mausteista sekaan kuten esimerkiksi kanelia ja sarviapilaa. Ceylonkaneli on ilmeisesti se parasvaihtoehto, sillä se on todella laadukasta kanelia. Itselläni on tällä hetkellä käytössä Indonesialainen Burmanii kaneli. Mainittakoon vielä, että aikavälillä 9.30-10.30 en tehnyt muuta kuin makoilin sängyllä kirjoitellen tätä tekstiä ja pläräilin nettiä.

Päräytetääs vielä loppuun esimerkki tästä paljon hypettämästäni marjasmoothiesta:

- 1 Avocado
- Kukkuralliset teelusikalliset mustikka- ja puolukkajauhetta
- 1/2tl Goji-uutejauhetta
- 1/2 tl sarviapilan siemeniä
- 1/2 tl Burmanii kanelia
- 1/8 tl ginseng-, grape seed-, maarianohdake- ja vihreä tee uutetta
- 1rkl Chian siemeniä
- 1 tl beta alaniinia (2g)
- 10g extra virgin luomu oliviiöljyä tai neitsyt kookosrasvaa
- 30g heraproteiinaia (tulossa)
- Mustapippuria ja kurkumaa, kurkumaa saa ehtana stockalta kuin myös jauheena maustehyllystä
- Makeutukseen käytän Luo Han Guota, joka on mielestäni paljon parempaa kuin stevia ja sillä on todettu olevan muutenkin terveysvaikutuksia

Mikään makunautintohan tämä ei ole johtuen sarviapilasta ja noista vahvoista uutteista. Joten jos ne jättää pois niin varmasti maistuu kaikille enkä usko, että tehokaan hirveästi heikkenee. Nyt kohti sokereita nostattavaa aamujumppaa, jotta saan taas laskea ne kotimaisilla marjoilla kouluarvosanojen tasalle :)

2 kommenttia:

  1. Moikka, hyviä blogeja...itse olen samalla tiellä. :) Salitreenista sen verran (n=1 otoksella), että jos haluat välttää verensokereiden pomppaamisen niin hyvä vaihtoehto on nostella raskaita painoja lyhyillä sarjoilla. Tästä oli joskus joku Navy SEAL -tutkimuskin, ainakin itsellä toimii kun pidän sarjojen pituudet välissä 4-6x ja painot niin raskaina kuin jaksan nostaa. Suosittelen kokeilemaan, Googleta vaikka Max-OT, jos haluat valmiiksi mietityn ohjelman.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!

      Kiitti vinkistä! Täytyypä vähän tutkiskella asiaa viikonlopun aikana. Itse tykkään tehdä vähän kevyemmillä painoilla siten, että liikkeen negatiivisen vaiheen teen todella hitaasti, mutta mikseipä tämä sama onnistuisi mainitsemallasi tavalla.

      Onnea valitsemallesi tielle! Tiedän jo muutaman muunkin, jotka ovat ottaneet saman suunnan :)

      Poista